Winne odpady

2024-05-02
# prasówka# upcycling# wino# zdrowa żywność Winne odpady - zdjęcie Wino może wydawać się najdoskonalszym z doskonałych materiałem winogronopochodnym. Może tak, może nie, ale na pewno po jego produkcji pozostają wytłoczyny, które w przemyśle winiarskim są zwykłym odpadem. Nie rońcie jednak łez, bo okazuje się...

Okazuje się znowu, że zwykłe odpadki mogą stać się punktem wyjścia do produkcji czegoś bardzo wartościowego. Chardonnay to odmiana winorośli, która w przemysłowej skali wykorzystywana jest do produkcji białego wina oraz win musujących. Fakt, że 30% masy produkcyjnej to bezwartościowe skórki i pestki mógłby Wam przeszkodzić w rozkoszowaniu się smakiem tych cudownych napojów. Ale spokojna głowa! Badania pokazują, że wartości odżywcze tych odpadów są nie do przecenienia, a produkować z nich można na przykład bardzo, bardzo zdrowe batoniki. Szczegółowe informacje znajdziecie w linku poniżej.

oryginał na foodingredientsfirst.com: Upcycling Chardonnay grapes: Sonomaceuticals and UC Davis spotlight health benefits

wersja przetłumaczona automatycznie: Upcycling winogron Chardonnay: Sonomaceuticals i UC Davis zwracają uwagę na korzyści zdrowotne